LIVRARE GRATUITĂ la comenzi peste 1000 lei  | La comanda sub 1000 lei - 25 lei taxa de transport  | Termen de livrare 6 - 10 zile

Durata de somn necesară, în funcție de vârstă

Orele de somn necesare pentru a fi sănătoși și energici, în funcție de vârstă.

Probabil consumi fructe și legume, faci sport cel puțin 20 de minute pe zi, dar și dormi suficient? Recomandările recente ale Agenției naționale a Somnului te pot face să te răzgândești dacă ai de gând să sari peste un pui de somn.

Odihna de calitate este cheia sănătății tale mentale și emoționale, dar de câte ore de somn ai nevoie? Orele de somn necesare sunt calculate în funcție de vârstă și stadiul de dezvoltare al fiecărui individ.

Cât trebuie să dormi în funcție de vârstă?

Somnul este important pentru concentrare, memorie, dispoziție și sănătate mintală. Somnul prea puțin sau somnul agitat duce la probleme emoționale și mentale. Diabetul sau creșterea în greutate sunt câteva dintre problemele la care poate duce lipsa de somn, potrivit specialiștilor.

Studiile arată că nivelul de somn afectează și absorbția de glucoză de către organism, ceea ce poate duce la un nivel scăzut de insulină. Lipsa somnului afectează negativ și apetitul, ceea ce duce la supraalimentare și obezitate (pe termen lung).

Vedeți aici saltele la prețuri reduse până la 79%

Somnul trebuie să se modifice pe parcursul anilor

De cât somn avem nevoie pentru a fi sănătoși, vigilenți și activi? Vârsta și caracteristicile personale ale corpului tău au aici un rol important. Majoritatea adulților au nevoie de cel puțin 7 ore de somn pe zi.

Asociația Națională pentru somn și alți 18 experți în domeniu au reușit să elaboreze o scală pentru diferite vârste:

  • Nou născuți (0 - 3 luni) : 14 până la 17 ore de somn
  • Sugarii (4 - 11 luni) : 12 până la 15 ore de somn
  • Copii (1 - 2 ani) : 11 până la 14 ore de somn
  • Copii de vârsta preșcolară (3 - 5 ani) : 10 până la 13 ore de somn

Copiii au nevoie de cel mai mult somn

  • Elevi (6 - 13 ani) : 9 până la 11 ore de somn
  • Adolescenți (14 - 17 ani) : 8 până la 10 ore de somn
  • Tinerii (18 - 25 ani) : 7 până la 9 ore de somn
  • Adulți (26 - 64 ani): 7 până la 9 ore de somn
  • Vârstnicii (65 ani și peste) : 7 până la 8 ore de somn

Genul contează când e vorba de orele de somn

Deși majoritatea bărbaților și femeilor au nevoie de 7 până la 8 ore de somn pe zi, tipul de somn este diferit.

Femeile dorm adesea mai mult, dar somnul lor este ușor și se trezesc mai des. Multe femei au tulburări de somn dar nu își dau seama deoarece fenomenul este într-o formă foarte ușoară.

Problemele care perturbă somnul femeilor sunt circumstanțe dificile majore din viață precum divorțul, sarcina, dezechilibrul hormonal, menopauza, artrita, durerile de spate, fibromialgia.

Cercetările arată că bărbații își perturbă somnul din cauza problemelor de la serviciu. Aceștia consideră somnul ca o nevoie de mică importanță și stau treji până târziu. În zilele noastre, bărbații acumulează stres și din activitățile casnice sau din cauza grijilor legate de creșterea copiilor. Alte probleme care împiedică bărbații să doarmă suficient sunt și probleme legate de familie, înstrăinare, divorț, educarea copiilor, situația financiară, locul de muncă, epilepsie, probleme cardiace, abuz de droguri și stări de depresie.

Comentarii