LIVRARE GRATUITĂ la comenzi peste 1000 lei  | La comanda sub 1000 lei - 25 lei taxa de transport  | Termen de livrare 6 - 10 zile

Istoria saltelelor

Proveniența saltelelor

Adesea folosim obiecte zi de zi în viața noastră, fără să ne gândim măcar de unde provin și de câți ani în urmă sunt prezente lângă noi. Pur și simplu avem saltele, fără să ne dăm seama că sunt unele din obiectele care ne ușurează enorm viața. De fapt, potrivit cercetătorilor, saltelele există încă din vechime, iar aici vă vom prezenta istoria lor.

Saltelele în antichitate

Neoliticul este cunoscut ca o perioadă plină de invenții utile, în care omenirea a făcut pași mari. Se presupune că atunci a fost inventat și patul primitiv, fabricat din piatră și bușteni. Înainte de aceste timpuri, oamenii primitivi dormeau în jurul focului.

Homo Sapiens începe pentru prima dată să simtă disconfortul pietrelor și al buștenilor duri și atunci inventează primul prototip de saltea: fabricat din piei de animale umplute cu frunze sau ierburi parfumate, pentru a oferi moliciune și confort.

În perioada ce urmează, înainte de Hristos egiptenii și babilonienii, în Grecia și în perioada Imperiului Roman, acolo unde temperaturile erau mai calde, oamenii preferau să folosească materiale mai ușoare și mai răcoroase.

Saltelele din acea vreme erau umplute cu crengi subțiri și frunze din palmieri sau frunze de smochin. Oamenii ce ocupau o poziție mai nobilă dormeau pe saltele acoperite cu țesături moi și scumpe, iar pieile de animale aveau un scop cu totul diferit, nefiind folosite ca saltele de dormit.

Saltelele în antichitate

Din diverse surse – înscrisuri, miniaturi și monumente antice, înțelegem că încă din Evul Mediu salteaua a început treptat să capete aspectul actual. De obicei, oamenii foloseau un anume tip de țesătură, pe care o umpleau cu diferite materiale.

Desigur, este important de precizat că umpluturile și husele protectoare depindeau de poziția pe care o avea în comunitate utilizatorul saltelei. Nu orice om de rând își permitea să doarmă pe saltele din materiale textile de bumbac. Acest material era foarte scump datorită faptului că era un produs provenit din est. Oamenii mai de rând foloseau pânză de saci.

Umpluturile erau de asemenea diferite: păr de cal, lână de la animale, paie. Saltelele erau cusute cu ață groasă, iar distanța dintre cusături era largă, ceea ce reprezenta o facilitare de apariție a microorganismelor și bacteriilor. Mai ales în perioada ciumei, dar și în perioada Inchiziției, în care se interzicea populației să se spele și să se igienizeze, saltelele erau printre cele mai murdare locuri din locuințe.

Saltelele în Perioada Renașterii

În această perioadă, umpluturile erau fabricate din diferite plante, paie, pene și puf, iar pentru huse se folosea material din catifea sau mătase. Desigur,în această perioadă, nu oricine își permitea să doarmă pe astfel de materiale, iar mulți oameni nici nu puteau să-și imagineze ce confort creează.

Nu existau cearșafuri în timpul Renașterii, așa că țesăturile de catifea erau o mare încântare pentru oamenii de rând. Regele Ludovic al XIV-lea era un mare iubitor de somn bun și avea instalate peste 400 de paturi în palatul său. Multe dintre materialele de umplutura ale saltelelor de atunci, sunt folosite și azi în componența saltelelor.

În secolele XVI-XVII se inventează primul pat din lemn, cu cadru, cu suporți de frânghie sau piele. În secolul al XVIII-lea se folosesc tot mai multe materiale moderne pentru miezul saltelei, în afară de părul de cal apar materiale precum lână, bumbac, fibră de cocos.

Saltele în secolele următoare

În secolul al XIX-lea încep să se folosească arcurile Bonell, despre care se crede că au fost inventate încă din secolul al XV-lea, așadar au început să fie folosite din ce în ce mai mult. A fost patentată prima saltea cu arcuri de către Louis Andrew Varga. Până în prezent, arcurile Bonell sunt folosite pe scară largă la fabricarea saltelelor fiind preferate pentru saltele cu care se dotează hoteluri sau pensiuni, datorită duratei lungi de utilizare a acestora.

Vedeți aici saltele cu arcuri Bonell

Arcurile Pocket au fost inventate și patentate în urmă cu aproximativ 100 de ani de englezul James Marshall, iar invenția lui a fost cunoscută inițial sub numele de Marshall Springs. Apoi a înființat o fabrică de saltele, cunoscută acum sub numele de Vi-Springs.

Arcurile nu s-au schimbat de la inventarea lor până în ziua de azi, sunt arcuri metalice cilindrice împachetate în pungi textile, care oferă confort individual celui care doarme, în funcție de înălțime și fizicul propriu. Denumirea acestora : Pocket ( buzunar) provine de la tipul de ambalare individual al fiecărui arc, într-o pungă textilă asemenea unui buzunar. În zilele de astăzi, aceste saltele cu arcuri pocket se numără printre cele mai preferate și căutate saltele.

Vedeți aici saltele cu arcuri Pocket

În 1966, a fost creat un alt material revoluționar care este folosit de milioane de oameni din întreaga lume - spuma cu memorie.
Structura materialului ce permite reglarea termică a fost creat de oamenii de știință și de inginerii de la NASA, pentru a îmbunătăți siguranța și confortul astronauților care zboară în spațiu. După succesul materialului folosit în această misiune, a fost utilizat și în căptușirea căștile jucătorilor de rugby, pentru a amortiza loviturile.

Spuma cu memorie este folosită și în medicină, de exemplu ca suport pe patul pentru efectuarea radiografiilor cu raze X. De îndată ce NASA și-a făcut publică descoperirea la începutul anilor 1980, mai multe companii au încercat să recreeze materialul, dar fără succes.

Abia în anul 1991, firma Tempur-Pedic Swedish Mattress a reușit să dezvolte descoperirea instituției de cercetări spațiale, realizând un material cu proprietăți similare spumei cu memorie, dar cu o structură diferită.

Ulterior, ambele materiale - spuma cu memorie și tempura - au devenit foarte răspândite și tot mai multe companii au început să le producă.
Și în ziua de azi, spuma cu memorie este unul dintre cele mai preferate materiale pentru saltele. De curând, pe piață este disponibilă spuma cu memorie aqua. Are o structură mult mai elastică și reacționează la temperaturi mult mai scăzute decât spuma cu memorie atât de cunoscută.

Vedeți aici saltele din spumă cu memorie

Saltelele au suferit într-adevăr o dezvoltare continuă încă din antichitate până în zilele noastre. Astăzi există sute de tipuri de saltele, cu durități diferite, aspect sau huse diferite. Vă puteți imagina viața fără existența saltelelor?

Comentarii