Nu sta pe gânduri când este vorba de somn. Urmează aceste sfaturi simple pentru a alege cea mai bună saltea, conform bugetului pe care îl ai.
Somnul este unul dintre cele mai importante activități din viață, pe care le facem zilnic. Un somn bun sau dimpotrivă, se reflectă asupra sănătății, a stării psihice și de spirit, asupra fizicului și respectiv asupra activității profesionale zilnice.
Saltelele pot fi o condiție esențială, pentru a avea un somn de calitate sau pot cauza starea de insomnie. Saltelele fac parte din achizițiile scumpe pe care le fac oamenii, o investiție pentru locuința noastră. Majoritatea cumpărătorilor au un țintă simplă - să obțină cea mai bună saltea pentru un buget minim.
Deoarece cea mai bună saltea înseamnă de obicei ceva diferit pentru fiecare individ în parte, iată 10 pași simpli pentru a face cumpărăturile mai ușoare și mai plăcute.
Probabil nu ești sigur de unde să începi sau cum să alegi din cei peste 500 de producători de pe piață și dintre cele 50.000 de modele.
În acest ghid, vom expune obiectivele de bază pentru a concepe o strategie bună în vederea acestei achiziții.
Urmează să înțelegi ce anume să cauți, ce să întrebi și cum să determini care este cea mai bună saltea pentru tine, ținând cont de preferințele și nevoile individuale, de bugetul pe care l-ai stabilit și în funcție de modul de a dormi.
►►Aici puteți vedea cele mai căutate modele de saltele, preferate de clienți
1.Stabilește-ți preferințele individuale
Primul pas în alegerea unei saltele constă în definirea confortului, pentru fiecare dintre noi. Cu toții considerăm diferite lucruri ca fiind comode, așa că ar trebui să știi că nu există saltea universală perfectă pentru oricine.
Acordă atenție lucrurilor pe care le găsești confortabile pentru pat, gândește-te la lucrurile care nu ți-au plăcut la salteaua pe care ai dormit. Acordă atenție preferințelor tale personale, deoarece cu siguranță vor apărea întrebări pe care vrei să le adresezi vânzătorilor.
Aceste întrebări te vor ajuta să stabilești mai clar ce fel de saltea dorești și să eviți erorile și neconformitățile. De exemplu, este bine să cunoști dinainte gradul de fermitate preferat. Dacă împarți patul cu un partener, trebuie ca amândoi să faceți alegerea.
2. Definește-ți propriul stil de dormit
Partea preferată aleasă pentru dormit are un rol important atunci când cauți cele mai bune saltele. Există trei poziții principale de dormit : pe spate, pe burtă și pe o parte. Toată lumea are cerințe speciale care trebuiesc îndeplinite.
Două treimi din populație dorm pe o parte. Când dormi pe o parte, coloana vertebrală și gâtul trebuie să rămână drepte. Șoldurile și umerii ar trebui să se afunde suficient în saltea, pentru susținerea unei linii adecvate. Corpul și talia trebuie susținute corect de saltea. Un rol al saltelei este eliberarea presiunii din zona șoldurilor, a umerilor și a coloanei vertebrale.
Saltelele cu un grad mediu de duritate sau care conțin straturi mai moi, sunt percepute ca fiind mai confortabile și este bine să te asiguri că straturile confortabile au o grosime între 2 cm și 16 cm pentru a-ți asigura o amortizare adecvată (în funcție de mărime, greutate și preferințele fiecăruia).
►►Aici puteți să alegeți saltelele cu două fețe, la prețuri cu 60% reducere
Pentru cei care dorm pe spate, cele mai bune saltele sunt cele care mențin curbura ușoară, naturală a coloanei vertebrale. Nici șoldurile, nici partea superioară a corpului nu trebuie să se afunde prea adânc în saltea, și ca urmare vei simți mai puțină tensiune la nivelul mușchilor.
Poziția spatelui trebuie bine susținută, ceea ce înseamnă să nu existe distanță între corp și saltea mai mare de 1 deget, atunci când te așezi uniform pe saltea. Salteaua de duritate medie spre fermă sau o saltea fermă îți va oferi suport ideal pentru somnul pe spate, iar straturile moi ale saltelei cu grosimea de 2 - 8 cm vor oferi confort suficient fără a afecta susținerea.
Oamenii care dorm pe burtă se confruntă cu cea mai mare provocare atunci când caută o saltea confortabilă, deoarece partea inferioară a bazinului are nevoie de sprijin, dar suprafața fermă a saltelei e posibil să nu se simtă atât confortabil în zonele de sprijin sensibile. Când dormi pe burtă, trebuie să te asiguri că partea inferioară a bazinului și a burții nu se vor afunda în saltea, ceea ce poate provoca durere și tensiune în zona coapselor.
De asemenea, e posibil să apară inconfort atunci când gâtul se poziționează într-un unghi neadecvat. Cea mai bună alegere va fi probabil o saltea mai fermă, cu un strat subțire moale cu spumă sau din gel cu memorie.
3. Învață termenii de bază
Atunci când alegi o saltea nouă pentru prima dată, este extrem de util să înțelegi cuvintele și termenii pe care le vei întâlni. Familiarizează-te cu materialele din care sunt fabricate saltelele, cu dimensiunile standard, precum și alte specificații importante.
Aceste detalii te vor ajuta să comunici mai ușor cu consultanții din magazine, dar vei descifra mai ușor mesajele și limbajul de marketing.
Iată câteva îndrumări:
Trebuie să te asiguri dinainte care este dimensiunea exactă de care ai nevoie. Majoritatea producătorilor au dimensiuni standard pentru saltele, pe care le folosesc la colecțiile proprii. Dacă înlocuiești salteaua veche, îi poți măsura dimensiunile, ca punct de reper pentru noua saltea pe care ți-o dorești.
Dacă întâmpini dificultăți în a determina un buget anume pentru saltea, poți oricând să apelezi la consultanții specializați. Dacă ți-ai planificat să cumperi un pat e bine să ai în vedere locul și spațiul pe care îl ai disponibil. De obicei o saltea de o dimensiune mai mare este mai confortabilă, mai ales pentru cupluri.
Află detalii despre materialele din care sunt realizate saltelele. Există mai multe materiale de bază, care sunt folosite în producerea saltelelor. Fiecare producător folosește diferite amestecuri ale acestor materiale. În consecință, calitatea și structura saltelelor vor fi diferite. În principiu, saltelele cu o singură față și cu două fețe au anumite proprietăți de care trebuie să ții cont:
►►Aici puteți alege saltelele anatomice din spumă de memorie
- Arcuri – miezul saltelei este cu arcuri Bonell sau arcuri Pocket
- Fără arcuri – miezul saltelei este compus din spumă sau latex
- Hibrid – saltelele sunt compuse din diferite straturi
- Saltele cu memorie – saltele au stratul superior fabricat dintr-un material termoregulator
- Latex – saltele sunt fabricate din latex natural sau sintetic
- Cu apă – conținutul este format din bule din vinil sau cauciuc, umplute cu apă.
Gradul de fermitate este de o importanță majoră. Majoritatea saltelelor sunt concepute pentru consumatorul mediu, iar gradul de fermitate al majorității saltelelor este de asemenea, mediu.
Deși dacă analizăm doua saltele cu fermitate medie, acestea se pot prezenta diferit pentru că fiecare persoană are propriile păreri, senzații individuale și percepții diferite. Durata de utilizare saltelei este și ea un factor foarte important.
O saltea bună are durata de utilizare între 8-10 ani. În România și țările învecinate se folosesc mai ales saltele cu o față (cu cadru încorporat) iar perioada de utilizare a acestora este între 2 și 5 ani.
Perioada de utilizare reprezintă un etalon de calitate, dar și caracteristică prin care poți stabili dacă o saltea este de calitate slabă, medie sau de înaltă clasă. Saltelele de cea mai înaltă clasă oferă și cele mai mari garanții.
Accesoriile sunt și ele importante. Dacă schimbi salteaua este bine să înlocuiești și cadrul saltelei. Accesoriile pentru saltele pot avea un rol foarte important în ceea ce privește somnul sănătos și odihnitor. Noua saltea este o investiție pe termen lung și dacă te-ai hotărât la această investiție, e bine să alegi și o pernă potrivită, pentru a mări confortul și pentru a încuraja odihna.
►►Vedeți aici saltele ortopedice cu pocket arcuri
4. Concepe o listă cu dorințe
Ca rezultat al testelor și analizelor pe care le-ai făcut în legătură cu saltelele, conform preferințelor tale, ținând cont de poziția în timpul somnului și ceea ce ai învățat din informațiile prezentate, acum e momentul să îți sintetizezi toate cunoștințele.
Identifică orice nelămurire și alege întrebări care rămân fără răspuns.
5. Analizează, fără a decide direct
Odată ce ai adunat informații suficiente despre lumea saltelelor, urmează să identifici câteva modele care ți se par potrivite pentru tine.
Răsfoind site-urile online cu saltele, acestea îți vor prezenta mai multe opțiuni, probabil la prețuri mai mici. Este plăcut să vizitezi un showroom unde să poți încerca modelele înainte de a achiziționa, așa că nu ezita! Poți decide de unde să cumperi salteaua după ce compari prețurile din magazinele fizice și online.
6. Studiază lista realizată
După ce ai făcut un studiu detaliat, ai testat diferite modele, trebuie să restrângi cercul de alegere. Dacă în timpul testelor ai observat că preferi saltelele mai ferme sau mai moi decât aveai de gând sau dacă ai constatat că preferi anumite materiale sau anumiți producători, notează-le pe listă.
7. Alege-ți bugetul
Pe baza alegerii identificate ca fiind cel mai potrivit tip de saltea și model, e momentul să te gândești la un buget de achiziție. Prețurile saltelelor variază de la câteva sute de lei până la mii de lei. Saltelele care sunt foarte ieftine pot fi o soluție temporară, dar pentru o saltea folosită zilnic trebuie să aloci un buget mai mare. Având în vedere că investiția este pe termen lung, poți alege inclusiv variantele de plată în rate.
8. Nominalizarea alegerii
Realizând lista cu preferințe și având în vedere bugetul stabilit, poți alege variantele care sunt cele mai apropiate criteriilor tale.
Nu te limita doar la showroom-urile locale, mai ales dacă ai ales o saltea de clasă superioară. Există multe mărci renumite la retaileri online. În timp ce unele surse spun că ar trebui să faci întotdeauna un test în showroom, alte studii arată că acest lucru nu îi ajută cu mult pe oameni la alegerea saltelei și nu garantează că se vor simți confortabil. Pe baza criteriilor tale, urmează să ai pe lista preferințelor până la maximum 4-5 modele.
9. Examinează cu atenție saltelele preferate
După ce ai o listă cu saltele și modele dorite, analizează-le în profunzime. Identifică inclusiv calitatea materialelor folosite, compară durata de utilizare a modelelor alese pe plan individual și bineînțeles analizează prețurile.
Dacă nu găsești informații detaliate, contactează magazinul online sau producătorul. Este recomandat să urmărești diversele recenzii online pentru a vedea ce părere au împărtășit alți cumpărători de saltele și dacă sunt mulțumiți de alegerea lor. Recenziile pot fi foarte utile pentru a determina argumentele pro și contra. Reține că de regulă confortul și ideile oamenilor variază.
10. Alege cea mai bună saltea
Ultimul pas este alegerea celei mai bune saltele dintre cele pe care le-ai selectat în lista ta. Pune consultantului de vânzări cât mai multe întrebări, nu te jena de apeluri sau de re-testări în anumite magazine. Elimină din start saltelele care nu îndeplinesc criteriile tale. Dacă ai restrâns cercul de alegeri până la 2-3 modele care sunt foarte asemănătoare ca proprietăți și specificații, vezi pentru fiecare dintre acestea ce durată de utilizare au, ce preț au și ce politică de retur. Mulți retaileri vor suplimenta ofertele cu un accesoriu cadou. Fă cea mai bună alegere!
Comentarii